Κανονισμός Πολυκατοικίας
Ο κανονισμός πολυκατοικίας είναι ένα έγγραφο που συντάσσεται και υπογράφετε από τους όλους τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας. Ουσιαστικά ο κανονισμός μιας πολυκατοικίας ορίζει τον τρόπο λειτουργίας της καθώς και τις σχέσεις και τις υποχρεώσεις μεταξύ των ιδιοκτητών της.
Παράλληλα με την υπογραφή των συμβολαίων σε μια πολυκατοικία όλοι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, υπογράφουν και τον κανονισμό της πολυκατοικίας και φυσικά δεσμεύονται για την τήρηση του.
Τέλος σε περιπτώσεις υπενοικίασης κάποιου ή κάποιων διαμερισμάτων της πολυκατοικίας σε τρίτα πρόσωπα, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος βάση του νόμου να επιβάλλει στον ενοικιαστή στην τήρηση του κανονισμού της πολυκατοικίας μέσω της υπογραφής του μισθωτηρίου συμβολαίου. Σε περίπτωση μη τήρησης του κανονισμού από τον ενοικιαστή την ευθύνη για την συμμόρφωση ή απομάκρυνση από την πολυκατοικία φέρει ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος.
Αννα Χριστοδούλου
Καλή σας μέρα… μια ερώτηση παρακαλώ. Μπορεί ένας από την διαχειριστική επιτροπή να αλλάξει τις κλειδαριές πρόσβασης προς το μηχανοστάσιο της θέρμανσης ή προς την έξοδο στην ταράστα της πολυκατοικίας? Έχει κάποιος αυτό το δικαίωμα ή είναι απόφαση δική του? μπορώ να βρω κάπου γραμμένο τι επιτρέπεται και τι όχι για την χρήση των χώρων αυτών;
Πολυκατοικίες
Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο κατατοπιστικοί αν είχαμε κάποια λεπτομέρεια για την οποία θέλετε να προβείτε σε τέτοια ενέργεια. Θα σας αναφέρουμε λοιπόν τον ισχύοντα νόμο και πως μπορείτε να το διαχειριστείτε. Καταρχήν, εφόσον υπάρχει κάποιο πρόβλημα όπως η περίπτωση δολιοφθοράς, καλό είναι να καλέσετε σε έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αλλαγή κλειδαριάς, καθώς αυθαίρετες ενέργειες απαγορεύονται.
Βάσει νόμου, ο χώρος του καυστήρα αν είναι κλειδωμένος, πρέπει να είναι προσβάσιμο εύκολα το κλειδί της πόρτας όλο το 24ωρο σε περίπτωση ανάγκης ή πυρκαγιάς. Το κλειδί πρέπει να το έχει ο διαχειριστής, ενώ όταν θέλει κάποιος ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής να καταγράψει τις ώρες που έχει κάψει, μπορεί να ζητήσει να ελέγξει παρουσία του διαχειριστή. Για την γρήγορη πρόσβαση σε περίπτωση ανάγκης, πρέπει να υπάρχει εφεδρικό κλειδί δίπλα στην πόρτα του καυστήρα, σφραγισμένο σε ειδική θήκη ώστε να μπορεί να φανεί αν έχει γίνει χρήση χωρίς να το γνωρίζετε σε στιγμή που δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη. Σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης αλλάζετε διαχειριστή κατόπιν συνέλευσης.
Σε σχέση με την ταράτσα, είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα. Κατά κανόνα, η ελεύθερη πρόσβαση είναι δικαίωμα όλων των συνιδιοκτητών εκτός αν στο συμβόλαιο υπάρχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης από έναν ή μερικούς ιδιοκτήτες. Συνήθως η χρήση είναι αποκλειστικά του ιδιοκτήτη του τελευταίου ορόφου. Υπάρχουν πολλά βέβαια στοιχεία που πρέπει να αναφερθούν, όπως η περίπτωση κλιμακοστάσιου για έξοδο κινδύνου από τη ταράτσα, όπου βάσει νόμου πρέπει πρόσβαση να έχουν όλοι οι ένοικοι.