Εξοικονομήστε ενέργεια και κατανάλωση στο σπίτι σας με απλά βήματα!
Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι μόνο μια πράξη οικολογικού χαρακτήρα, αλλά επίσης μια κίνηση που θα βελτιώσει σημαντικά τα οικονομικά σας σε βάθος χρόνου! Είτε μένετε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, είτε σε μονοκατοικία, τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσετε να εξοικονομήσετε ενέργεια, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο και εσείς τη βοήθεια σας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται σε θέρμανση, ψύξη και ηλεκτρικές συσκευές, οπότε τα σημαντικότερα βήματα πρέπει να γίνουν σε αυτό τον τομέα. Τα βήματα είναι απλά αλλά σημαντικά!
Σωστός Αερισμός
Αερίστε τους χώρους σας το καλοκαίρι νωρίς το πρωί και το χειμώνα το μεσημέρι μέρες που έχει ήλιο αφήνοντας τον να λούσει τους εσωτερικούς χώρους σας. Προσφέρετε με αυτό τον τρόπο φυσικό δροσισμό το καλοκαίρι και θέρμανση – αποφυγή υγρασίας το χειμώνα. Θυμηθείτε ότι το χειμώνα είναι σημαντικό να κλείνουν με τη νύχτα τα παντζούρια και οι κουρτίνες καθώς λειτουργούν και αυτά θερμομονωτικά το χειμώνα.
Κανόνες οικονομίας θέρμανσης
Μην ξεχνάτε ανοιχτά θερμαντικά σώματα όταν έχετε ανοιχτά παράθυρα! Είναι ο καλύτερος τρόπος να πετάξετε ενέργεια και χρήματα κυριολεκτικά από το παράθυρο! Αντίστοιχα, βρείτε και πιθανές πηγές απώλειας ενέργειας, όπως κάποιο παλιό κούφωμα που μπορεί να επιτρέπει στον αέρα να περνάει. Αντίστοιχα κοιτάξτε κοντά σε κουφώματα αν συσσωρεύεται υγρασία, που σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα μόνωσης. Μονώστε τα παράθυρα, πόρτες και τις μπαλκονόπορτες με αεροστεγανωτική ταινία, μονώστε εμφανείς σωληνώσεις καλοριφέρ ή θερμοσίφωνα εντός και εκτός σπιτιού, και αν έχετε τζάκι, κλείστε το καπάκι της καμινάδας όταν δεν χρησιμοποιείται. Μάλιστα με το ντύσιμο των σωληνώσεων εξοικονομείτε περίπου 30% απώλειες ροής θερμού νερού.
Θυμηθείτε να κάνετε συντήρηση καυστήρα κάθε χρόνο για σωστή λειτουργία και εξοικονόμηση κατανάλωσης! Αν έχετε καυστήρα πετρελαίου, ακόμα και όταν μένετε σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση, πρέπει οπωσδήποτε κάθε χρόνο να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος. Προτιμήστε μια σταθερή θερμοκρασία στο θερμοστάτη σας, περίπου στους 20 βαθμούς. Αν λείπετε από το σπίτι πολλές ώρες δεν θα εξοικονομήσετε ενέργεια έτσι, προτιμήστε να κλείνεται το καλοριφέρ. Συχνές αυξομειώσεις ανεβάζουν το κόστος μόνο όταν περνάτε πολλές ώρες στο σπίτι. Αν έχετε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε, το χειμώνα κλείστε τα σώματα σε αυτούς τους χώρους και την πόρτα ώστε να μην καταναλώνεται ενέργεια άσκοπα. Ο θερμοστάτης είναι καλό να βρίσκεται σε χώρο που δεν είναι κοντά σε ανοίγματα. Μπορεί το άνοιγμα μιας πόρτας να θέσει άσκοπα τον καυστήρα σε λειτουργία. Δεν βάζουμε αντικείμενα και δεν καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα καθώς χάνουμε θέρμανση πολύτιμη για το χώρο μας.
Αν μένετε σε πολυκατοικία, συνεννοηθείτε με όλους τους ενοίκους για τις πλέον χρήσιμες ώρες λειτουργίας του καυστήρα.
Σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τη θέρμανση: μονώστε τον τοίχο πίσω από τα σώματα καλοριφέρ! Οι θερμομονωτικές πλάκες επιστρέφουν τη θερμότητα στο σπίτι αντί να θερμαίνεται άσκοπα ο τοίχος. Η τακτική εξαέρωση των σωμάτων επίσης προστατεύουν από άσκοπες απώλειες. Αποφύγετε οπωσδήποτε ηλεκτρικές θερμάστρες και αερόθερμα. Η κατανάλωση ρεύματος είναι απίστευτη άμα έχετε μετρητή και τον ελέγξετε την ώρα λειτουργίας τους. Το ίδιο ισχύει και για τα κλιματιστικά, ενώ παράλληλα δημιουργούν άσχημη ξηρή ατμόσφαιρα στο χώρο.
Ψυξη χωρίς κλιματιστικό.
Η ψύξη των χώρων και ειδικά στο κέντρο της πόλης είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή. Οι λύσεις που προσφέρονται είναι αρκετές, πολύ πιο οικονομικές από τη λύση του κλιματιστικού και φυσικά πιο οικολογικές. Ξεκινήστε από τη χρήση ανεμιστήρα αντί για κλιματιστικό! Μάλιστα οι ανεμιστήρες οροφής παρέχουν υπέροχο δροσισμό στους χώρους με κατανάλωση ρεύματος, όσο ένας λαμπτήρας. Αυτό βέβαια σε θερμοκρασίες μέχρι 37 βαθμούς.
Βάλτε τέντες σε παράθυρα και μπαλκόνια που τα βλέπει ο ήλιος ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Τοποθετήστε γλάστρες με αναρριχώμενα φυτά ή θάμνους με αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες ώστε να παρέχουν φυσική δροσιά και κάλυψη από το φως του ήλιου το μεσημέρι. Μαγειρέψτε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.
Αν επιμένετε στη χρήση κλιματιστικού, τότε είναι σημαντικό η θερμοκρασία να μη ρυθμίζεται κάτω από 26 βαθμούς, καθώς εκτός από ενεργοβόρο είναι και ανθυγιεινό, ενώ είναι σημαντικό να κάνετε πλήρη συντήρηση κάθε 2 χρόνια και να πλένετε τα φίλτρα αέρα κάθε μήνα.
Οικονομία στον φωτισμό
Ο πιο εύκολος τρόπος να κάνετε οικονομία! Ξεκινάμε από τους λαμπτήρες οικονομίας όπου ζουν τουλάχιστον 10 φορές παραπάνω από τους πυρακτώσεως, και καταναλώνουν 80% λιγότερο ρεύμα. Μπορείτε να ξεκινήσετε αντικαθιστώντας τους παλιούς λαμπτήρες με εξοικονόμησης. Μην ξεχνάτε τα φώτα αναμμένα όταν λείπετε από ένα δωμάτιο, και προτιμήστε τον φυσικό φωτισμό αν είναι εφικτό. Οι αισθητήρες κίνησης σε εξωτερικούς και κοινόχρηστους χώρους εξοικονομούν ενέργεια και προσφέρουν ασφάλεια!
Χρήση ζεστού νερού
Ξεκινάμε από τη σημαντικότερη αναφορά: αν δεν έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, προμηθευτείτε άμεσα! Θα σας λύσει τα χέρια καθώς θα έχετε για τουλάχιστον 6 μήνες ζεστό νερό όλη μέρα, ενώ και τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα. Μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σε ζεστό νερό.
Αν επιμένετε σε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, μονώστε τον ώστε να μην έχετε σημαντικές απώλειες, κάτι το οποίο ισχύει και για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ενώ ρυθμίστε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, ώστε να μην υπερθερμαίνεται το νερό πάνω από 60 βαθμούς. Οι μεγάλες απώλειες βρίσκονται στις σωλήνες μεταφοράς νερού. Μια ακόμα καλή λύση αν ζείτε σε πολυκατοικία με λίγα διαμερίσματα ή σε μονοκατοικία, είναι η χρήση μπόιλερ, όπου όταν ανοίγετε το καλοριφέρ για θέρμανση σπιτιού έχετε αυτόματα και ζεστό νερό.
Αν έχετε πλυντήριο πιάτων, προτιμήστε να μαζέψετε αρκετά σερβίτσια και χρησιμοποιήστε το πλυντήριο αντί για πλύσιμο στο χέρι. Εξοικονομεί ενέργεια και νερό. Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο καθώς έτσι ξοδεύετε πολύ λιγότερο νερό και ρεύμα.
Ηλεκτρικές συσκευές
Οι ηλεκτρικές συσκευές όπως αναφέρουμε, μαζί με τη θέρμανση ενός χώρου, καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνει ένα νοικοκυριό! Οπότε, κάθε φορά που ανοίγετε το φούρνο για να δείτε το φαί, σκεφτείτε ότι έχετε απώλεια 20% από τη θερμοκρασία του φούρνου! Μια ασφαλής χύτρα ταχύτητας, εξοικονομεί 30-60% ρεύμα και πολύ ακόμα χρόνο. Με το πέρας του μαγειρέματος, κλείστε και τον απορροφητήρα καθώς απορροφά και θερμότητα από το χώρο. Μάλιστα αν μαγειρεύετε ώρες που δεν είναι ανοιχτή η θέρμανση, προσφέρετε έξτρα θερμότητα χωρίς επιπλέον κατανάλωση ενέργειας.
Τοποθετήστε το ψυγείο μακριά από θερμαντικά σώματα ώστε να εξοικονομείτε ενέργεια ψύξης. Προτιμήστε ψυγεία όπου η πόρτα της συντήρησης είναι ξεχωριστή από του καταψύκτη, ενώ φροντίστε ο καταψύκτης είναι σχετικά γεμάτος καθώς έτσι καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια διατήρησης χαμηλής θερμοκρασίας. Να βάζετε πάντα κρύα τα φαγητά στο ψυγείο και προτιμήστε τα τάπερ καθώς τα ξεσκέπαστα φαγητά απελευθερώνουν υγρασία με αποτέλεσμα να δουλεύει το ψυγείο παραπάνω. Μην ανοίγετε το ψυγείο άσκοπα συχνά, ακόμα και αν έχετε λιγούρες, ενώ φροντίστε σε ψυγεία που δεν είναι no frost να κάνετε τακτική απόψυξη για καλύτερη λειτουργία. Ελέγξτε τα λάστιχα του ψυγείου ότι εφαρμόζουν καλά ώστε να μην υπάρχουν απώλειες.
Φροντίστε το πλυντήριο να είναι γεμάτο σε κάθε πλύση, ενώ ιδανικά πλένουμε στους 40 βαθμούς και κάτω για εξοικονόμηση ζεστού νερού. Προτιμήστε το φυσικό στέγνωμα αντί για στεγνωτήριο.
Εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό ρεύμα για μαγείρεμα, σιδέρωμα και πλυντήριο ρούχων και πιάτων, είναι μεγάλη εξοικονόμηση. Σιδερώστε όλα τα ρούχα σας μαζί,
Σχετικά με τη χρήση συσκευών, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι ακόμα και ο φορτιστής μόνιμα στην πρίζα καίει διαρκώς ρεύμα. Αν ξεχνάτε να κλείσετε το διακόπτη στις ηλεκτρικές συσκευές και τις αφήνετε stand by προτιμήστε ένα πολύμπριζο με διακόπτη ώστε να κλείνετε αυτόν και όλες τις συσκευές που παίρνουν ρεύμα από το πολύμπριζο. Όλες οι συσκευές σε αναμονή καίνε ρεύμα.
Δοκιμάστε να βάλετε έναν έξυπνο μετρητή στον πίνακα του σπιτιού σας ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις συσκευές που καίνε περισσότερο ρεύμα. Θα εκπλαγείτε από την επίδραση που θα έχει πάνω σας η γνώση κατανάλωσης κάθε συσκευής του σπιτιού και θα βοηθήσει στην συνολική εξοικονόμηση. Όταν αποφασίζετε να αγοράσετε ηλεκτρικές συσκευές, διαλέξτε αυτές με την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση.
Extra tips
τα παρακάτω tips μπορεί να μην είναι εύκολα πραγματοποιήσιμα οπότε τα αφήνουμε τελευταία στη λίστα. Η φύτευση φυλλοβόλων δέντρων στον νότια όψη του κτιρίου προσφέρει δροσιά και σκίαση το καλοκαίρι και άπλετο φως το χειμώνα. Δοκιμάστε να φυτέψετε στο νότιο προσανατολισμό του κτιρίου σας. Μονώστε το κτίριο με θερμοπρόσοψη και θερμομόνωση. Αν τα οικονομικά δεν το επιτρέπουν, επιμείνετε σε υγρομόνωση ταράτσας και θερμοπρόσοψη στους εξωτερικούς τοίχους που δείχνουν να έχουν υγρασία, ή με βόρειο προσανατολισμό που δεν το βλέπει ποτέ ο ήλιος! Η αντικατάσταση των μονών κουφωμάτων με διπλά τζάμια είναι απαραίτητη.
εξοικονόμηση ενέργεια, εξοικονόμηση ενέργειας, θέρμανση πολυκατοικίας, πολυκατοικία, πολυκατοικίες